Boudewijn Wolthuis

Boudewijn Wolthuis werd geboren op 7 mei 1949.

 

 


Jozef van den Berg en Boudewijn 2011

Na de technische school monsterde hij als 16-jarige aan op de kustvaart en wilde vaart. Enkele jaren verbonden aan het poppentheater Jozef van den Berg.

 

Daarna volgde hij de Academie Minerva te Groningen, alwaar hij in 1979 zijn eindexamen behaalde.
 

Hij vestigde zijn atelier in Grijpskerk op het Groningse platteland. Daar ontwikkelde hij zich als een veelzijdig kunstenaar, wiens werk moeilijk onder te brengen is in een kunststroom of kunsthistorische richting. Zijn werk omvat olieverfschilderijen, gombatiks, linosneden, pastel en vetkrijttekeningen, fotografie en driedimensionaal werk.Oefening op Minerva 1974

 
   Het duidelijk karakteristieke van zijn werk is, dat de vormgeving ontstaat vanuit "emotionele impulsen", de menselijke figuren zijn niet bedoeld als portret, maar als symbool voor de gevoelswaarde.

In 1974 nam hij deel aan zijn eerste groeps-tentoonstelling in het Soephuis, te Groningen.

In 1984 ontving de kunstenaar de J.K. Egbertsprijs voor zijn overzichtstentoonstelling bij het Kunstlievend genootschap Pictura, te Groningen.

In 2001 won Boudewijn de 1e prijs, grafiekprijs, ter ere van het 15 jarig jubileum van galerie Ann's Art bij ABK Minerva te Groningen. Theo van Stiphout, schreef hierover: "Boudewijn Wolthuis was voor mij een verrassing.
Associaties bij zijn werk: Monumentaal, eenvoud, rust, eenheid, ondeugend, erotisch, contemplatief, multicultureel, eigenheid van stijl, diepe/ heftige/ tegengestelde emoties verbeeld in een ogenschijnlijke rustige en niets vermoedende atmosfeer."